Hoe vond men elkaar vroeger?

Hoe vond men elkaar vroeger?

In voorbije tijden, vroeger, was het soms niet eenvoudig om elkaar te vinden. Omdat de wereld nog ‘klein’ was, duurde het even voordat men elkaar gevonden had. Hoe vond men elkaar vroeger? Tijd voor de geschiedenis van het vinden van nieuwe mogelijkheden.

Met elkaar vinden wordt in dit geval de mogelijkheid bedoeld om iemand van een bepaald beroep te vinden. Vandaag de dag is het stukken makkelijker om een juiste professional te vinden. Een zoektocht op het internet levert mooie resultaten op. Voor ondernemers is het ook makkelijker om gevonden te worden. Er zijn zelfs bedrijven die zich bezighouden met de online vindbaarheid. Vroeger was er geen internet en mogelijkheden om zogeheten leads te verzilveren waren er niet. Nee, het ging om hoe bekend je was. Bovendien mocht je in voorbije tijden niet zomaar ieder beroep uitoefenen.

Gilden

Een belangrijke rol van betekenis vormden de gilden. Deze beroepsgroepen of ambachten waren eigenlijk ingesteld om de belangen te behartigen van hun leden. Daarnaast wisselde men kennis en ervaring uit. Ook werd ervoor gezorgd dat de beroepen van de belangenorganisatie beschermd werden. Zo mochten bepaalde beroepen niet beoefend worden wanneer iemand niet was opgeleid en een gilde- of meesterproef afgelegd te hebben.

Vaak gingen bedrijven over van vader op zoon. Namen bleven honderden jaren hetzelfde en eigenlijk was er nauwelijks ruimte voor inbreng van iets nieuws. De maatschappelijke invloed van de gilden zorgde ervoor dat men precies wist bij wie men moest zijn. Althans, in eigen stad of dorp. Een paar kilometer verderop was het ook nog wel duidelijk, maar ging het om de andere kant van het land, dan werd het lastiger. Gelukkig was het vaak niet nodig om naar de andere kant van het land te moeten reizen. Zoals gezegd, de wereld was veel ‘kleiner’ als dat deze nu is. Dankzij moderne communicatie- en informatiemiddelen kunnen we zelfs inzoomen op ieder detail. Bijvoorbeeld de bakker op de hoek, via Google Maps.

Gilden behoren tot het verleden. Beroepsgroepen zijn er nog steeds, maar heel anders ingericht dan de ouderwetse gilden. Meer hierover is te vinden via Wikipedia.

Foto: jcubic.