Boekrecensie: Opgravingen in Amsterdam

Boekrecensie: Opgravingen in Amsterdam

Onze boekrecensie van “Opgravingen in Amsterdam, 20 jaar stadskernonderzoek.” Hoewel dit boek al in de jaren zeventig is uitgegeven, is het een enorm interessant boek.

Deze keer een echte klassieker. Ook al is dit boek inmiddels zo’n 25 jaar geleden uitgegeven het blijft 1 van de meest complete naslagwerken voor bodemvondsten. Het boek staat vol met afbeeldingen, omschrijvingen en dateringen van vondsten uit de binnenstad van Amsterdam. Het gaat met name om vondsten tussen de 14de eeuw en 19de eeuw.

Per voorwerp-categorie wordt een duidelijke uitleg gegeven over welk voorwerp het gaat (en waar het voor werd gebruikt) en dit wordt prachtig aangevuld met afbeeldingen van de verschillende vondsten die destijds zijn gedaan. Per vondst wordt de datering gegeven (evenals vindplaats en andere kenmerken). En het blijkt dat dit toch een zeer compleet naslagwerk is. Natuurlijk staat niet alles erin maar in welke catalogus is dit wel het geval? Zo wordt uitgebreid ingegaan op vondsten van metaal, hout, aardewerk en glas. Zelfs stof en leer passeren de revue.

Een echte aanrader dus. Helaas is dit boek moeilijk verkrijgbaar. Wanneer het te koop wordt aangeboden moet je rekenen op prijzen tussen de 50 en 75 euro. Mijn conclusie is dat het boek dit geld zeker waard is. Een leerzame klassieker!

Opgravingen in Amsterdam, 20 jaar stadskernonderzoek, o.a. A. Baart en W. Krook, Uitgeverij Fibula-van Dishoeck, Amsterdam 1977, 524 pagina’s, ISBN 90 228 3996 6

Foto: Moyan_Brenn