Wat weten we eigenlijk over Delfts blauw?

Aronson-delft-blue

Zo goed als iedereen in Nederland is wel bekend met de term Delfts blauw, zeker de wat ouderen onder ons. Delfts blauw wordt dan ook in veel gevallen in een adem genoemd samen met molens, kaas en tulpen als het over Nederland gaat. In Amsterdam bijvoorbeeld vind je in bijna iedere toeristische winkel wel Delfts blauw aardewerk, versierd met molens, tulpen en andere zaken die zo typisch Nederlands zijn. En Delfts blauw is zelfs tot ver over onze landsgrenzen bekend, alleen dan wordt het meestal Delft Blue genoemd. Tussen al die buitenlandse toeristen die Nederland bezoeken zijn ook opvallend veel japanners en chinezen, ze vinden onze molens en delfts blauw maar al te mooi en bezoeken graag ons land om een en ander met eigen ogen te kunnen aanschouwen.

Alleen in Delft gemaakt?

Veel mensen denken dat Delfts blauw, de naam zegt het al, alleen maar in Delfts is en wordt geproduceerd, maar dat is een misvatting. Oorspronkelijk dankt Delfts blauw zijn naam echter wel aan het beroemde aardewerk uit Delft, maar ook elders in Europa in de 18e eeuw werd het bekende aardewerk gefabriceerd, bijvoorbeeld in steden als Londen en Hannover.

Wanneer is het ontstaan?

In eerste instantie was het een aantal eeuwen geleden de bedoeling om het prachtige Chinese porselein te imiteren. Bepaalde grondstoffen die werden gebruikt bij de productie van Chinees porselein waren toen in Europa niet verkrijgbaar en een alternatief werd gevonden in tinglazuur aardewerk uit Delft. Door een bepaalde techniek te gebruiken leek het Delfts blauw heel veel op Chinees porselein en dat was toen precies de bedoeling. In het begin werd het aardewerk dan ook vooral versierd met oosterse elementen, maar later werd er steeds meer een eigen Nederlandse stijl gecreëerd. Op die manier ontstond langzaam maar zeker het welbekende Delfts blauw.

Delfts blauw voor het hof

Vroeger, in de tijd van Willem van Oranje en zijn vrouw Maria II, werd speciaal voor de koningin Delfts blauw gemaakt omdat Maria het met oosterse taferelen versierde porselein uit Nederland zo mooi vond. Ze bestelde verschillende potten en vazen voor in het paleis. Omdat de koningin erg gesteld was op bloemen werden veel vazen dan ook rijkelijk met bloemen versierd.

Veel namaak op de markt

U zult het wel begrijpen, Delfts blauw wordt op veel verschillende manieren nagemaakt, geïmiteerd dus. Dat is natuurlijk wel begrijpelijk, want mensen werden nieuwsgierig hoe wij Hollanders toch dat schitterende porselein konden maken. Veel replica’s zagen het licht, aardewerk dat nauwelijks was te onderscheiden van echt Delfts blauw. In veel gevalleen moet er echt een specialist aan te pas komen om de reproducties te herkennen en ze van echt te onderscheiden.