Goud

Goud

Tja, vind je voor de tweede keer goud. In gedachten zat ik al vaker met een gouden munt of ja misschien een gouden sieraad in de hand. Het eerste gevonden goud was een trouwring die na een zoektocht door het dorp na 50 jaar weer om de vinger van de bruidegom zit. Prachtig verhaal natuurlijk maar daar gaat het nu niet om. Nee, deze keer een zeer aparte gouden vondst: een plaatje van goud zonder enige vorm waaruit je de functie kan afleiden.

Het plaatje goud is ongeveer 9 cm lang en 3 cm breed. Het is circa 1 mm dik en weegt 19 gram. Het plaatje is getoetst op het gehalte goud. Het is met zekerheid 24 karaat.

Aan drie zijden is duidelijk te zien dat het hier ooit is geknipt. Op een zijde is zichtbaar dat hier een deel vanaf is gescheurd. Het is de vraag of dit door bijvoorbeeld ploegen is gebeurd of dat dit al eerder (voordat het in de bodem terecht kwam) is gebeurd.

Naar de functie van het plaatje is te raden. Mogelijk maakte het deel uit van de goudvoorraad van een goudsmid. Gezien de bijvondsten is een datering rond 1600 het meest voor de hand liggend.

Foto: Foter.com / CC0