Restauratie van een 18e eeuws rijgnaald

Restauratie van een achttiende eeuwse rijgnaald

In de zeventiende en achttiende eeuw werden rijgnaalden gebruikt om linten en koorden door kleding heen te rijgen. Lees meer over rijgnaalden via Gevonden geschiedenis.

Rijgnaald voor de restauratie

Rijgnaalden werden in de zeventiende en achttiende eeuw gebruikt on linten en koorden door de kleding heen te halen. Meestal had zo’n naald aan een kant een opening en liep aan de andere kant spits toe, zodat hij in het haar of achter de kleding kon worden gestoken. Gerben vond onlangs een heel andere uitvoering: met 2 ogen en een lengte van slechts 8 cm. Er zijn duidelijk een aantal zilverkeuren te zien, daarnaast zijn de initialen van de eigenaar in de naald gegraveerd. Hij is zwaar beschadigd maar het is een bijzonder exemplaar, dus de moeite van het restaureren waard.

Rijgnaald na de restauratie

Ik heb de naald een aantal malen met de vlam verhit totdat hij licht opgloeide en vervolgens weer afgekoeld. Tussendoor de naald steeds een stukje rechter gebogen. In de laatste fase heb ik een vlakhamer gebruikt. Daarna 1 van de 2 ogen gerepareerd door er een stukje zilver in te solderen. Als laatste zijn de grootste beschadigingen weggevijld en is hij gepolijst.

zilverkeuren

Er zijn 3 zilverkeuren te zien. Het onderste keur is van de stad Schoonhoven (4 leeuwen), daarboven de jaarletter D. Dit type letter kan er op wijzen dat de naald in 1711 is gemaakt. Om hier zeker van te zijn moet het keur van de zilversmid (het bovenste keur) nog worden achterhaald. De naald is bij het andere oog gegraveerd met de initialen MVW.