De gesp

De gesp

Een van de meest gevonden zaken in de bodem: de gesp. Er is op internet voldoende informatie te vinden over gespen. Op deze manier is het detecteren iets makkelijker geworden dan vroeger, toen alle informatie uit boeken gehaald moest worden.

Determinatie van een bodemvondst is eigenlijk niet gebonden aan een bepaald land. Hoewel de methode die beschreven wordt op deze website voornamelijk gebaseerd is op Engelse bronnen, is ze ook bruikbaar voor Nederlandse vondsten. Omdat het versieren van kleding en schoeisel overal in het huidige Europa werd toegepast, wijkt de determinatie dus eigenlijk niet af. Zelfs de gespen die gevonden zijn in Groot-Brittanniƫ en toegekend worden aan de Angel-Saksische periode, hebben grote overeenkomsten met de Merovingische en Karolingische vondsten gedaan in ons land.

Bronzen gesp

De oudste gespen werden gemaakt van brons. Mocht je een gesp uit deze periode vinden, dan is dit bijzonder.

Gespen uit de periode 1300-1500

Vaker te vinden in de bodem, maar zeker nog steeds zeldzaam zijn de gespen uit de Late Middeleeuwen. Het gaat hier om de zogeheten locking buckl, een asymetrisch model met een dubbele los en een centraal schanier. De gesp was voorzien van een extra arm, om de gesp te borgen. Helaas is deze in de meeste gevallen afgebroken.

Rijkelijk gedecoreerde gespen uit de 18e eeuw

In de achttiende eeuw werden op grote schaal gespen vervaardigd, vaak voorzien van mooie ornamenten. Bijvoorbeeld kristallen steentjes. Het gaat vaak om zilveren gespen. Hierdoor is te achterhalen wat de herkomst van de gesp is. In de meeste gevallen zijn de vondsten gespen voor schoenen.

Op de website Dutch Artefacts is nog veel meer achtergrondinformatie over dit onderwerp terug te vinden.

Foto: Tjflex2 via Foter.com / CC BY-NC-ND