Onderdelen van een musket

Complete vuurketsen

De vuurkets bestaat uit een loden ‘houder’ en een ingesloten vuursteen. De vuursteen wordt niet zelden als oogvondst gedaan. De houder (al dan niet met vuursteen) is een algemene metaaldetector vondst. De houder is bijna altijd van lood. Het voordeel van lood is de gemakkelijke bewerking en het daardoor stevig inklemmen van de vuursteen.

Vuurketshouder op een musket (geweer)

Omdat de vuursteen (wanneer los gevonden) lijkt te zijn bewerkt wordt deze vaak verward met een vuurstenen (steentijd) werktuig. Te denken aan bijvoorbeeld een schrabber. Wanneer naar details wordt gekeken is echter duidelijk te zien dat de vuursteen uit een vuurkets een veel te grove afwerking heeft en dat dit niet vanaf de binnenzijde (dik naar dun) van maar vanaf de buitenzijde van de steen (dun naar dik) is ontstaan.

Deel loden houder en losse vuursteen

De grove afwerking is namelijk ontstaan door de functie van de vuursteen: het laten ontstaan van vonken van vuur. De houder met vuursteen maakte onderdeel uit van een musket (geweer) of pistolet (pistool) en zorgde voor de ontbranding van het buskruit. De vuursteen klapte letterlijk op het staal van het wapen waarna de vonken de kruitkamer van het wapen vlogen (later het slaghoedje). Het buskruit en hierna een musketkogel (loden balletje) waren daarvoor in de loop gestampt. Bij ontbranding van het buskruit werd de musketkogel geschoten.

Detailfoto vuursteen uit vuurkets

Vuurketsen komen in verschillende formaten voor. De kleine ketsen werden gebruikt voor het pistolet, de grotere voor de musket. De loden houders (en zeker de latere modellen) zijn niet zelden versierd. In plaats van loden houders werden ook reepjes leer gebruikt waarin de vuursteen werd geklemd.

De vuurketsen zijn te dateren tussen circa 1550 en 1750. De afmetingen betreffen enkele centimeters. De opgenomen voorbeelden zijn circa 4 bij 3,5 centimeter en maken deel uit van de grotere vuurketsen (voor een musket).

Schroef voor vuurketshouder

Recent een ander onderdeel van een musketgeweer/pistool gevonden. Het betreft de schroef die de vuursteenhouder op zijn plek houdt. De schroef is prachtig versierd en van een koperlegering gemaakt. De lengte is 3,5 cm. In de kop is een gat verwerkt waardoor de schroef met kracht kon worden vastgezet.