Urnen vroeger en nu

Tegenwoordig zijn urnen vooral bekend om hun functie van het bewaren van de as van een dierbare die is overleden na de crematie. Bij een begrafenis is er vanzelfsprekend geen urn nodig omdat het lichaam van degene die is overleden in een grafkist wordt gelegd en begraven onder de grond. Bij een crematie is dat natuurlijk een ander verhaal, bij cremeren wordt het lichaam van de overledene verbrand (gecremeerd) in een speciale oven, de zogenaamde crematieoven. Vervolgens wordt de as in een urn gedaan zodat de nabestaanden een herinnering aan de overleden persoon hebben. In veel gevallen wordt de urn ergens in huis geplaatst maar op veel begraafplaatsen zijn ook speciale urnenwanden waar de urnen bij elkaar staan opgesteld.

Urnen in het bronzen tijdperk

Er zijn door middel van archeologisch onderzoek grafheuvels gevonden uit het bronzen tijdperk met daarin restanten van een crematie. Dus toen al werden mensen gecremeerd. In de late bronstijd werden de overledenen in echte grafvelden begraven waarbij hun as en bepaalde attributen die bij de overleden persoon behoorden, in een urn werden gedaan of in een doek werden gewikkeld. Vervolgens werden de urn en/of doeken begraven. Die urnenvelden werden in de meeste gevallen gebouwd op wat hogere plaatsen, ze maakten toen echt deel uit van de cultuur van de stam.

Urnen in de moderne tijd

Lange tijd werden er in onze huidige maatschappij urnen gebruikt met een vrij klassiek uiterlijk, zonder al te veel toeters en bellen. Zeker toen cremeren nog in de kinderschoenen stond, was alles relatief sober. Maar in de loop der tijd werd een begrafenis en crematie steeds moderner, steeds losser zeg maar. Je ziet in deze tijd lang niet iedereen meer in een keurig zwart pak verschijnen maar ook in vrolijke kleuren. Muziek wordt tegenwoordig in veel gevallen zelf gekozen en daar zitten hele hippe nummers tussen die je niet direct zou associƫren met een begrafenisdienst. Ook de speeches zijn losser geworden en wat minder beladen dan vroeger.

De moderne urn

Tegenwoordig zie je urnen in alle mogelijke vormen, maten en kleuren. Zo zijn er zelfs urnen die speciaal voor huisdieren zijn ontworpen en bijvoorbeeld de vorm hebben van een hond, kat of vogel. Er bestaan naast kleine urnen ook urnen van een behoorlijk formaat, en ook de kleuren die voor de urnen zijn gebruikt lopen uiteen. Op die manier kun je dus in feite die urn kiezen die het beste past bij een overleden dierbare of overleden huisdier.